3. a 4. závod ČP v Benátkách

Druhej velkej bikrosovej víkend sezony 2018

Po úvodním víkendu v Třinci byl květen a začátek června téměř výhradně záležitostí evropských pohárů a mistrovství světa, takže další velkej závodní víkend na sebe nechal čekat do poloviny června, kdy národní závody hostily Benátky. Kolem 260 jezdců na startu po oba dny znamenalo slušnou porci rozjížděk a čtvrt/semifinálové jízdy ve většině kategorií. Také to znamená, že se do místního BMX areálu jezdci rádi vrací – i letos se podařilo dráhu a především areál posunout zas o trošku dál. Navíc se už solidně zaběhl (resp. David Průša ovládl) chipový systém, takže všechno šlapalo. Snad až na sobotní prodlevu vynucenou opravou ozvučení startovních povelů.

Novinkou především pro mladší jezdce (a hlavně jejich rodiče, kteří to občas dávali emotivně najevo) bylo dodržování systému řazení z evropských závodů. Po sobotní nervozitě v prvních jízdách si ale jezdci systém rychle osvojili a v neděli už všech klapalo v podstatě samo. Pokud pořadatel zavede signalizaci číslování jízd (která v Benátkách zatím byla pouze směrem k divákům), dokáže tak ušetřit člověka v seřadišti a v každém případě se řazení o mnoho zrychlí.Nejen díky tomu, že vše probíhalo bez zdržení a také vážnějších pádů bylo minimum, byly oba závody odjety kolem třetí hodiny. Starší kategorie krome prize money (symbolicky již od B13/14) dostaly místo standardních pohárů fotoobrazy, což byla také zajímavá obměna. Tradičně výborné občerstvení doprovodil také tradičně výtečný sobotní koncert lokálních kapel a párty.

Komentář zaslouží především kategorie Elite men/junior, která celý víkend předváděla špičkové závodění a i když pro-sekce není těžká, nebyl níkdo, kdo by ji nenaskákal. V sobotu se po chybě domácí jedničky Dominika Topinky na startu otevřela cesta za vítězstvím a prize-money pro Mikuláše Nevrklu, v neděli už Topna závod ovládl a usadil se v čele průběžného hodnocení. Za Benátky se prosadil čtvrtým a šestým místem Martin Šálek, čímž se i BCB dres ukazuje na podiu v nejrychlejší kategorii. Jak velkej je Topnův náskok v cílový rovince, tak velká je rivalita mezi špičkou kategorie 15/16, kterou tentokrát odnesl zraněním Matěj Fabisz.

Samozřejmě vždy je co vylepšovat, a v Benátkách máme pár nápadů i nutných zlepšení v hlavě, každopádně třetí a čtvrtý závod českých „grand nationals“ se rozhodě povedl. A byl skvělou prověrkou jezdců před nadcházejícím mistrovstvím ČR.

 


Malé informační okénko pro rodiče nováčků:
když vás pořadatel vykáže ze zakázaného prostoru za plůtek, tak to prosím respektujte. Hlasitým nadáváním, že „vy tam teda stát budete, protože tam stojí i jiný pořadatel“, nic nezískáte. V případě, že se tento jiný pořadatel snaží prezentovat bmx a získat podporu od oficiálních míst do dalších let, svým hysterickým výlevem nepomůžete ani sobě, ani jemu, ani bikrosu obecně… a ještě si pak o vás všichni myslí, že jste hrozná kráva. V neposlední řadě riskujete vyloučení svého jezdce ze závodu, protože jezdec odpovídá za svůj doprovod.


Výsledky

Sobota

3. zavod Ceskeho poharu

3. zavod Ceskeho poharu – 50 nejrychlejsich jezdcu

2018 Cesky pohar po 3 zavodech

Neděle

20180617 4. zavod Ceskeho poharu

20180617 4. zavod Ceskeho poharu – 50 nejrychlejsich jezdcu

2018 Cesky pohar po 4 zavodech

BCB

Domácí tým se v týdnu před závody potýkal s několika akutními nemocemi a zraněními, což je celkem běžná součást bikrosového závodění, ovšem před domácím závodem to dvoujnásob zamrzí. I přes to většina domácích prošla sítem kvalifikačních jízd a tak dresy BCB byly vidět ve většině eliminačních jízd odpolední části a zastoupeny ve všech finálových jízdách víkendu, včetně několika umístění na stupních vítězů.

Obecně je super, že se začínají prosazovat úplný mlaďáci (Valeš, Svoboda, Suk), kde jsme poslední dva roky trošku strádali. Nahoru půjde i Peťa Kotvas (když vydrží pravidelně trénovat déle než dva týdny v kuse) a Štěpán Fremund. Myslím že poprvé se v národním poháru postavil na nejvyšší stupeň Šimon Svátek, jehož na podium doprovodil s horečkou závodící Jan Votoček. Skvěle se dařilo Martinovi Holzbachovi (3. a 4. místo), od rampy to tam pořád má Vašek Suchý.

Ve starších kategoriích pak už to jsou v podstatě povinné finálové účasti od jezdců BCB/SCM: Cidlinský, Pořízek, Miksa, bráši Vesecký, Hladík. A nad očekávání v 15/16 i oba rychlí Tomáš Vesecký (16) i Honza Burda (15), i když tam do finále chyběl kousek štěstí. Že poslední zatáčky bejvaj zrádný by mohl vyprávět hlavně Tomáš Vesecký.

Sobota/Top8

B6: 6. 212 Čeňek VALEŠ

B7: 5. 229 Richard SVOBODA

B8: 7. 940 Petr KOTVAS, 8. 96 Štěpán FRÉMUND

B9: 4. 33 Šimon SVÁTEK

B10: 3. 86 Martin HOLZBACH, 7. 10 Václav SUCHÝ

Cruiser Top: 2. 606 Jakub SMOLA

Cruiser Master: 1. 294 Pavel PODOLSKÝ

B11/12: 2. 22 Jakub CIDLINSKÝ, 5. 74 Jan POŘÍZEK

B13/14: 2. 90 Lukáš VESECKÝ, 8. 117 Jonáš MIKSA

B15/16:  5. 56 Štěpán HLADÍK

EM/JM: 4. 44 Martin ŠÁLEK

Neděle/Top8

B6: 5. 212 Čeňek VALEŠ

B7: 6. 108 Narottam SUK

B9: 1. 33 Šimon SVÁTEK, 5. 170 Jan VOTOČEK

B10: 4. 86 Martin HOLZBACH

Cruiser Top: 2. 606 Jakub SMOLA

B11/12: 2. 22 Jakub CIDLINSKÝ, 7. 74 Jan POŘÍZEK

B13/14: 2. 117 Jonáš MIKSA, 4. 30 Jakub VESECKÝ, 7. 90 Lukáš VESECKÝ

EM/JM: 6. 44 Martin ŠÁLEK

Video

Fotogalerie

BMX Bohnice, sobota

BMX Bohnice, neděle

 

Buďte první, kdo článek okomentuje

Vložte komentář

Your email address will not be published.


*