Mistrovství ČR 2019

Top závod na žhavé moravské půdě

Po čtyřech letech se vrátil mistrák na nejlepší moravskou dráhu, a stejně se vrátily i tropy. Nejspíš proto, aby pražáci pochopili, že jedou na jih, na půl cestě k moři – každopádně rychlá dráha na Komárově je jedna z mála na druhý straně D1čky, kam vrcholnej závod sezóny patří. Navíc, kluci z Favoritu velkej závod připravit uměj, takže co se týče organizace, nebyl strach.

Čekala se účast více jak tří stovek jezdců, což se potvrdilo, i když v téměř každé starší kategorii šlo najít jednoho dva adepty na titul, kteří měli u svého jména poznámku „injured/recovery“… no a v podobným duchu se nesl i mistrovskej závod, kterej je vždycky trošku víc vyhrocenej než třeba pohár. Závod i přes množství pádů slušně odsejpal doprovázenej výborným komentářem Lukáše Beděrky, kterej víc a víc připomíná Maxe Cluera nebo Riche Eamese. A nelze nezmínit slušnou diváckou kulisu, která doprovázela každou jízdu od první základní až po finále elity.  Diváci byli super, snad jim to vydrží i na pohárový závody.

Co se týče závodění, challenge kategorie bylo často jedno velké překvapení (viz. výsledky), kdy favorité často zůstali ležet na hrubém brněnském asfaltě. Zarážející je chování „favoritů“ v B16 na dráze i mimo ni, kteří dokáží sami sebe zbavit zdraví, rychlosti i respektu, a místo dřiny potřebný k úspěšnýmu přechodu do juniorů dávají bikrosu jen hořkou pachuť. Tam, kde se o překvapení nepostarali jezdci, dokázalo zamíchat pořadím rozhodnutí rozhodčích při komplikovaném posuzování průjezdu první zatáčkou. Mlaďáci se rolí favoritů ještě tak nějak zhostili, ale od B14 vejš už to byla jedno velký překvapení. Vše korunovalo finále EM/JM, kdy největší favorit Dominik Topinka dokázal vůbec neodjet z rampy a přesto navléknout mistrovský dres.

Každopádně letošní mistrák přinesl další viditelné zrychlení napříč kategoriemi a spoustu překvapivejch výsledků. Trošku mi chyběla nějaká večerní kulturní záležitost, na druhou stranu mají pak nedělní družstva o poznání jistější průběh 🙂

BCB

Vyhlídky na urvání nějakýho toho mistrovskýho dresu nevypadaly dobře. Loňský cruiser tituly moc nevypadali skrz maturitu a zlomenou klíční kost, Cidlův čerstvej návrat na dráhu po dvou měsících, Šímovo operované slepé střevo a různejch dalších problémech. Mistrák navíc odstartoval slušným půlflipem Lukáš Vesecký v cílové rovině a nevypadalo to moc dobře.

Během základních jízd drželi naděje nad vodou mlaďáci, kde především Artur Kohoutek ukázal, že každodenní trénink je základ a vodil šestky v základech. Akcie Čendy Valeše a Johnyho Votočka vypadaly taky dobře. Rychlost z posledních týdnů ukazovali dál všichni Vesecký, raketový starty a vytříbenou techniku Jonda Miksa. Starší nakonec svoje finálové účasti uhájili snad až na Štěpána Hladíka, kterýmu to na postup nedalo.

Semifinále šestek a pád z čelní pozice Arťase Kouhoutka. Semi sedmiček a pád Čendy Valeše z jedničky. Je to bikros a naštve to. Každopádně finálovejch účastí nakonec bylo dost, absence mlaďáků ve finále ale zamrzela. Příští rok 😉 Vlastní finále ovšem vyšla skvěle a dva tituly opět zamířily do Benátek. Dan Havela v Cruiserech ukradl titul Ondrovi Plačkovi na lajně, a double se povedl Benátkám v B15, Lukáš Vesecký titul, Jonáš Miksa vícemistr, a pod bednou je navíc doplnil Kuba Vesecký. Yes. Další skorotitul pro Honzu Pořízka (B13) za suverénem letošní sezony Lukášem Kadlecem z Nižboru, bronz s trochou štěstí pro dlouho absentujícího Mílu Radu (B14) a Kubu Smolu v Cruiserech. A další finálová umístění těsně pod podiem pro Jakuba a Tomáše Veseckých, Honzu Votočka a Ondru Svobodu. Pátej Kuba Cidla, šestej Šíma Svátek, sedmej Dave Adámek. Congrats!

Výsledky

Další podrobmější najdete na CzechBmx.

Video

Bohužel lehká retardace a nesouhra s novou technikou způsobila, že videa byla zachycena ve slowmotion. Zrychlit video není problem, leč dodat zvuk, který není, už problém je (jedině by se chtěl Lukáš nadabovat), takže zvuk (a atmosféru závodu) budete hledat marně.

Buďte první, kdo článek okomentuje

Vložte komentář

Your email address will not be published.


*