Covid Race v Bohnicích

Dalším zatím volným závodním víkendem v popandemickém rozvolňování byl ten v Bohnicích. Zaroveň to byla šance vyzkoušet novou variantu startovní roviny, která je nyní o něco jednodušší, a zaroveň bezpečnější, vzhledem k tomu, v jaké rychlosti a jakém počtu se dá do první zatáčky přiletět.

Oba závody se ještě díky opatřením jely na dva bloky, dopoledne mladší kategorie a odpoledne starší. Závody jsou tak rozděleny do dvou částí po 100 – 150ti jezdcích (Pardubice i Bohnice byly početně dobře obsazené), což je lépe zvládnutelné při regisraci a základních jízdách a svým způsobem klidnější, a ozývají se hlasy pro tento způsob organizace i dalších závodů. Druhou stranou mince je v podstatě impotentní atmosféra – ač Lukáš Beděrka je vynikající speaker a dělal co mohl, z poloobsazených týmových stanů moc hlasitého skandování čekat nelze. Pokud je cílem závodů, aby byly „klidnější“, pak je to cesta. Další nevýhodou je zbytečné prodloužení závodů, většina mladších riderů vůbec nevidí jízdy starších, a (především v odpoledním bloku) absolutní nedostatek času na regeneraci mezi jízdami. Tato varianta nemá smysl, dokud na závody nebudou jezdit tak čtyři stovky jezdců.

Sobotní závod s příznačným názvem Covid Race byl v součtu velmi dobře obsazený, přes více než 270 jezdců se za slunečného počasí postavilo na startovní rampu. Po dořešení několika případů, kdy si jezdci neprodloužili své čipy, vše hladce běželo. Závod v pohodě orchestroval David Průša a průběžné dojezdy i výsledky jsou v současném systému k nalezení na webu https://sportslists.eu/. Na mobilní aplikaci z přechozích let se zatím čeká.

Dopolední blok lehce protáhnul velký počet jezdců v příchozích kategoriích, kdy už ani tyhle kategorie nejsou uplně „amatérské“, ale jezdci předváděli slušné jízdy a neztratili by se ani ve vlastních věkových třídách. Bylo vidět, že byl čas během jara trénovat a tak si své první závody přijelo ošahat hodně nových riderů s různou klubovou příslušností. Snad je během roku uvidíme i na dalších licenčních závodech.

V elitní kategorii se tentokrát sešli všichni starší rideři, kteří měli možnost volby – vyzkoušet pro sekci nebo pokračovat po challenge sekci, takže průjezd první zatačkou byl občas hodně zamíchanej. Už od rampy závod ovládl Dominik Topinka, který kraluje poslední roky českému elitnímu bikrosu a po pár zablescích (a vyhasnutích) se zatím čeká, kdy mu doroste zajímavá konkurence.

A na závěr je potřeba (opět) vyzdvihnout bohnické občerstvení, protože to je vždycky top.

Výsledky

Covid race blok 1 (czechbmx.cz)

Covid race blok 2 (czechbmx.cz)

Videa z finálových jízd

Buďte první, kdo článek okomentuje

Vložte komentář

Your email address will not be published.


*