Mistrovství ČR 2021, Pardubice

Několikrát odložené mistrovství ČR 2021 se rozjelo v Pardubicích třetí víkend v září. Pardubičtí pořadatelé navázali na vysokou úroveň mistrovských závodů posledních let, a mistrák byl propracovaný do detailů… pro MČR samozřejmě perfektně připravená závodní dráha, organizace parkoviště při příjezdu, dárky pro jezdce při registraci, merch trika, živě zpívaná hymna (hezky zvyk od mistráku na favoritu), (tuším, že) nové stupně vítězů, skvělé originální trofeje, ale i upgradovaná nabídka občerstvení a spoustu dalších drobností udělali z pardubického závodu opravdový vrchol sezony, takže pořadatelům klobouček. Chladnější verze zářiového počasí přivítala 385 riderů, a my tak stále čekáme na prolomění hranice 400 jezdců při národnim mistrovství. Malinko rozladěni mohli být mladší jezdci, jejichž rodiče spěchali na do šesti hodin avizovaný páteční trénink challenge kategorií, aby zjistili, že v 17:15 už jezdí jen ti starší. Nicméně pardubická dráha čelila celé prázdniny atakům všech možných tréninkových skupin, takže většina to měla naježděno i pozpátku, což bylo vidět především na náročné třetí rovině, jež doznala před závodem drobné upravy (k lepšímu).

Samotné závody probíhaly svižně a hladce, tak, jak to je po digitilizaci Davida Průši zvykem, přičemž přibyla novinka publikování rozpisů a výsledků na whatsapp, jakožto alternativa k ne úplně přehledné mobilní aplikaci. Mladší početné kategorie absolvovaly i čtvrtfinálové jízdy, ve kterých už šlo do tuhého a nikdo nedal nic zadarmo, a semifinále už rozhodovala o bytí a nebytí takřka ve všech třídách. Jeden nepovedený start sestřelí celou sezonu ridera do bažin, takže přibývalo i poměrně těžkých pádů, když například v ostře sledované kategorii B15 vyslal Lukáš Kadlec dlouhej air úplně mimo skok. Závod tak zaznamenal pár přerušení příjezdem RZS, ale i tak se zvládlo odstartovat závěrečná finále v přiměřeném čase.

Co se týče výsledků, dramatické finále elitní kategorie ovládl Honza Švub, když Matěj Linhart po vyhraném souboji v první zatáčce nenašel botu zacvaknoutou v pedálu a vystoupil ze svýho biku, a když v závěru udolal juniorského vítěze Marka Neužila. Střibro v elitě tak bral Lukáš Mentlík, bronz Matěj Linhart. Marka Neužila doprovodili na podium Jakub a Lukáš Vesečtí. Za zmínku stojí sbírka titulů riderů z Vyškova, kteří v podstatě vyzobali nejmladší kategorie a se čtyřmi tituly se tak pasovali na nejúspěšnější tým individuálního mistrovství.

Videa

z finálových a semifinálových jízd najdete na Youtube v následujícím playlistu:

Fotogalerie

bude doplněna, popřípadě si zapněte sledování účtu Tondy Pekra na Zoneramě a sledujte skvělé fotografie z většiny velkých českých závodů.

Výsledky

Výsledky BCB

Benátky si z Pardubic vezou dva individuální tituly z kategorií B15 a Men 17+, ve kterých v posledních letech kralují. Letos to je zásluhou Jakuba Cidlinského a Martina Šálka, když oba tituly měnili majitele v rámci klubu. A je skvělé vidět, jak během jedné dekády vyrostli v Benátkách jezdci sbírající nyní medaile v juniorských a dospělích kategoriích. A vzhledem k počtu podiových umístění v téměř všech věkových kategoriích mají akcie Benátek i do dalších let hodně progresivní kurz, když například polovinu finále v nejmladší kategorii tvořili jezdci s BCB na dresu.

BCB v TOP8

1.místo

Martin Šálek M17+

Jakub Cidlinský B15

2.místo

Jakub Vesecký JM

Jan Herrman B13

Čeněk Valeš B9

3.místo

Lukáš Vesecký JM

Šimon Svátek B12

Jan Očenášek B7

Albert Kohoutek B6

4. – 8.místo

4. Jan Votoček B12

4. Artur Kohoutek B8

4. Štěpán Hladík M17+

5. Patrik Jeřábek B6

6. Marek Procházka CR30+

6. Vojtěch Rekl B11

7. Laššo Knut B6

8. Tomáš Vesecký M17+

8. Jan Pořízek B15

8. Filip Baťcha B6

2 komentáře k článku Mistrovství ČR 2021, Pardubice

  1. Ahoj Pavle, tak co se týče dramatického finále v opět nešťastně spojené juniorsko-elitní kategorii, tak si zapomněl dodat, jak píšeš „že Matěj Linhart po vyhraném souboji v první zatáčce nenašel botu zacvaknoutou v pedálu a vystoupil ze svýho biku“… tak dodat, že vystoupil z biku na stranu tak nešťastně, že při odrazu juniorského Adama Moravce do něj nechtěně šťouhnul, tak že se mu Adam musel nějak v té rychlosti vyhnout a bohužel v nakloněném skoku také vycvaknul a ten dopad se samozřejmě nedalo ustát, šel tvrdě na břicho tak, že zůstal dva dny v nemocnici na pozorování kvůli krvi v moči a pohmožděným ledvinám. Nyní už je Adam doma a v pořádku. Ano, může se to stát každému, je to přeci jenom bikros, který dobrovolně jezdíme, jen jsem tím chtěl tady znovu po roce (po MČR v Benátkách) znovu říct, že spojování těchto dvou nejsilnějších kategorií je velmi nešťastné a hlavně nespravedlivé především pro mladší stranu Junior Men. Už minulý rok se spojovalo, protože bylo málo Juniorů a šli losem do kvalifakace s Elite, což Adamovi celou kvalifikaci zkazilo a nemohl tak regulérně bojovovat o Juniorský titul se svými vrstevníky. Letos se karta obrátila, byli jen tři Elite (opravdu ostuda českého bikrosu) a tak se „museli“ vmíchat mezi šest Juniorů, kteří si mohli jet svůj vlastní závod a konečně regulérně si to rozdat o juniorský titul…ALE opět bohužel :)))) Vmíchali se tam Elite, protože to jinak nešlo, tři jet svůj závod prostě nemůžou, tak to budou znovu kazit juniorům a podívej co se stalo…Nejdříve se Lukáš Kunčar díky tomuto spojování nedostal do finále a neměl tak možnost v juniorech bojovat o titul stejně jako Adam vloni v Benátkách…Ale díky nešťastnému vycvaknutí Matěje Linharta byl tak Adam velmi omezený, tak vzhledem k tomu, že chtěl bojovat o titul s Markem Neužilem, tak prostě musel Linharta přeskočit a risknout to, ale bohužel. Ale proč tam ten Linhart v těch Juniorech byl??? Copak tohle je regulérní mistrovský závod?? David Průša řekne, že to musí spojit, ale vyhodnocení bude zvlášť :))) ale co ten průběh závodu a samotné finále, vždyť si můžou závodníci Junior a Elite vadit v přímých soubojích o postupy a hlavně o cenné kovy, na to se někdo dívá? NE!!!! Si představ, že jedeš v juniorech druhý, ale před tebou jsou dva Elite, tak je musíš na tak těžké dráze jako je v Pardubicích nějak předjet, aby ses dostal do dalšího přímého souboje se svým juniorem a zkusil ještě bojovat o titul :))) To je téměř nemožné, jde to, kdyby Adama Matěj nesundal….a pak to takto dopadá…Jak píšeš, bylo to dramatické finále, ale opět velmi nespravedlivé pro Juniory. Něco by se s tím mělo dělat, není možné takovéto spojování těchto kategorií a už vloni jsem navrhoval nějaké možnosti, ale kategorie Junior/Elite se musí mimojiné řídit pravidly UCI. Proč třeba ještě není TimeTrial? Nebo jiný systém závodu, když je jezdců v kategorii málo. Nebo příští rok půjdou zas čtyři Eliťaci k Juniorům, aby si vzájemně kazili souboje o své tituly?

  2. Hele v tomhle se spolu asi názorově nesejdeme, a jak píšeš… ve třech závodit nelze, time trial se ukázal jako slepá ulička i jako doplněk, takže spojení MJ a ME mi přijde jako jediné možné řešení. Co se týče počtu riderů v MJ/ME, ani to já nevidím jako zásadní ostudu. Je nutné si uvědomit, kam se bikros posunul a že závodit na prosekcích a SX rampách mohou jen ti, co se tomu věnují naplno a jsou nejlepší. Dříve jezdili elitu i méně dobří jezdci, protože dráhy byly rychlostně jinde a challenge Men (dříve superclass tuším) v podstatě neexistovala. Nezbývá než doufat, že s dorůstající generací, jež vyrůstá v lepších podmínkách, se junioři a elite zaplní tak, aby bylo možné vypsat kategorie zvlášť. Nicméně nemyslím, že jejich počet bude někdy zvlášť velký, ani to není cílem. Adamovi brzké uzdravení, je dobře, že i přes těžké pády nakonec nejsou zranění tak zlá.

Vložte komentář

Your email address will not be published.


*