Český pohár 1, Benátky

Úvodní závod Českého poháru 2021

V týdnu, kdy tornádo demolovalo jižní Moravu a zbytek republiky přívalové deště, se chystalo zahájení národního seriálu v Benátkách nad Jizerou. Dráhu tak bylo ve čtyřech dnech potřeba opravit jen třikrát, kromě členů domácího klubu tak lopatu brali do ruky i jezdci reprezentace, kteří zde měli třídenní soustředění. Vše se však dařilo udržet v nažehleném stavu, takže se do Benátek už od čtvrtka sjižděla celá bikrosová scéna, aby po všech těch lockdownech bojovala o první pořádný příděl bodu do Českého poháru a národního rankingu. A bylo na co koukat.


S předpovědí hrozící deštěm v zádech naskočilo do sobotního závodu cirka 320 jezdců. Ačkoli jsou již vypsané kategorie až do dvanácti let po roce, dobrá polovina z nich jela na čtvrtfinále a postoupit do boje o podium nebyla v žadné lehká práce. V elitní třídě početná marodka odsoudila jezdce k těžkým základním jízdám z plné rampy osmimetrového startu. Závody okořenila zajímavá účast zahraničních riderů v challenge kategoriích.

V nejrychlejších kategoriích od B15/16 přes M17+ až po Junior/Elite bylo pořádně našlapáno a co jízda, to zajímavé obsazení. Tipovat vítěze v 15/16 je jak investovat do bitcoinu, mlaďaci si nedarujou ani centimetr a tak neni jízda bez kontaktů a pádů. Sobotní finále nejlíp zandal domácí Jakub Cidlinský ostrým pasem ze třetího místa na první. Přísnou úroveň má teď kategorie chlapů Men 17+, kdyz na podium už nemůžou pomýšlet ani dřívější elitní jezdci. Závodu vévodila domácí dvojce Šálek-Vesecký, kdy vítězství zpečetil Martin Šalek excelentní druhou rovinou.

Kategorie Junior/Elite Men byla ve znameni souboje mladších juniorů a čestvých eliťáků. Celej závod zcela ovládl Matěj Linhart z Uničova, jehož progres za poslední rok je neuvěřitelnej. Naopak závod vůbec nesedl druhému elite riderovi Lukášovi Mentlíkovi, a tak druhý místo bral Marek Neužil (TJ Slovan Bohnice), kterej tak potvrdil svoji pověst nejprogresivnějšího juniora.

Přidám ještě pár slov k organizaci. Vlastně k tomu není moc co napsat, protože to šlapalo. Respekt komisi a Davidovi Průšovi, kterej během dvou sezon přivedl zpracování výsledku na úroveň, o níž se vůbec nevědělo, že existuje. Pořadatelé v areálu, na dráze, startu, předstartovním prostoru, občestvení, parkovišti, při vyhlášení bezchybní i v detailech (ředitel závodu neměl moc co dělat). Vlastní závod o třech stovkách jezdců odjet v pěti hodinách i s vyhlášením.

Zároveň děkuju všem, co přispěli do malé sbírky na obnovu tornádem zbitých vesnic jižní Moravy, účastníkům večerního punkrockového konziku lokálních bandů (díky kluci) a jezdcům nočního testu nového umělého osvětlení dráhy, kteří předvedli skvělou show na dráze (výstup z toho ještě bude).

Výsledky

Videozáznam semi a finálových jízd

Fotogalerie

https://www.zonerama.com/antoninpekr/Album/7381802

Buďte první, kdo článek okomentuje

Vložte komentář

Your email address will not be published.


*